Да се забрани пушенето на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн

...
Да се забрани пушенето на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн
Коментари Харесай

Да се забрани пушенето на наргиле на закрито, предлагат Патриотите

Да се забрани пушенето на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн (наргилета) в закрити публични места, по логиката на възбраната за тютюнопушене, предлага законопроект, импортиран от депутати от две от трите партии в " Обединени патриоти " - НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация. 
 Забраняват наргилетата на закрито, стопира пушенето и под найлонови
Освен промени в Закона за здравето, вносителите, отпред с Валери Симеонов, оферират и промяна в Закона за протекция на детето, която да забрани предлагането и продажбата на наргилета на деца.

В законопроекта е планувана и възбрана за пушенето на наргилета и на избрани открити публични места като прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, учебните заведения и ученическите общежития. Предложените промени плануват министърът на опазването на здравето и други способени държавни органи да реализират национални стратегии за ограничение на пушенето на наргилета, по същия метод, по който към този момент го вършат за предотвратяването на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане използването на наркотични субстанции. 

В претекстовете на вносителите се показва, че потребителят на водна лула вдишва токсични субстанции, които се срещат и в общоприетите цигари, само че при наргилето въглените, посредством които се разпалва сместа, ускоряват вредите за здравето. Горенето при наргилето е съпроводено с обособяване на въглероден диоксид, въглероден моноксид (при ненапълно изгаряне), азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици.

Те акцентират, че пушенето на наргиле е обвързвано с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, устната празнина и зъбите. Вдишването на въглероден моноксид води до припадъци и при някои пушачи заради острата интоксикация – до понижаване на преноса на О2 от кръвта в клетките, нараснало кръвно налягане и увеличение размера на сърцето. При хроничните пушачи на наргиле по-често се развива обструктивна белодробна болест и периодонтит (възпаление на венците със загуба на зъбите), написа в обосновката на проектопромените.

Уточнява се и че за разлика от пушенето на цигара, при пушенето на наргиле доста е повишен рискът за здравето на потребителя, защото експозицията на организма на токсичната примес е доста по-голяма от експозицията при пушене на цигара – до няколко десетки пъти повече.

Предложения за промени в Закона за здравето, с които да се ограничи пушенето на наргиле на закрито, бяха качени за публично разискване през август предходната година. Тогава здравното министерство обаче настояваше и да се направи смяна в дефиницията на " закрито публично място " в съществуващата все още възбрана за тютюнопушене. Идеята беше да се наложи надзор и върху пушенето под найлонови " стени ".

След въвеждането на възбраната за пушене на закрито през 2012 година има доста нарушавания поради случайното пояснение на формулировката - през лятото се отварят прозорците и се смята, че обектът към този момент не е закрит, а през зимата на тротоарите се изнасят маси, които се запечатват компактно с платнени или полиетиленови ограждения, в които се пуши, обясниха от министерството в претекстовете към законопроекта.

Тогава беше изработен опит с промени в закона да се усили и контрола като се разшири кръгът на органите, които могат да вземат участие в инспекциите за пушене на публични места.

Очаква се законопроектът да получи отрицателни реакции от членовете на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА), защото те се оповестиха срещу множеството от регулациите, препоръчани за публично разискване от Министерството на здравеопазването. 

В изказването си ресторантьорите заявиха, че съгласно тях по-ефективен метод за смяна на публичните настройки към пушенето на наргиле е провеждането на целенасочени и регулярни осведомителни акции и просветителна връзка към подрастващите и всички публични кръгове по отношение на вредата от него.

Ресторантьорите обявиха тогава, че налагането на възбраната за потреблението на наргилета точно на публични места е фактическа възбрана за продукта като цяло, защото " наргилетата са подобен вид произведения, които човек рядко купува за потребление вкъщи, а потребление навън по сходство на цигарите е невъзможна ". По техни думи забраната би противоречала на европейските правила и инструкция за свободно придвижване на артикули и би основала несъответстващ казус за бизнеса в България.

Те предложиха вместо това да се вкара лицензионен/регистрационен режим за всички заведения, където се предлага приложимост на наргиле и тези заведения да са прецизно неразрешени за посещаване от лица под 18-годишна възраст.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР